Nieuwsblog

Reanimatiecursus door professionals

20-12-2018
Corpus Mentis biedt de reanimatiecursus met AED (BLS) gegeven door professionals (IC verpleging / ambulance /...
Lees verder

Weet jij waar een defibrillator (AED) hangt?

08-10-2018
  Foto: ANP Een op de drie weet volgens Hartstichting niet waar defibrillator hangt  08 oktober 2018...
Lees verder

De meeste Nederlanders kunnen niet reanimeren

09-08-2015
Uit recent onderzoek blijkt dat 74 % van de Nederlanders niet kan reanimeren. Uit het onderzoek bleek tevens dat 29 %...
Lees verder

Mythes ouderen na reanimatie

02-08-2015
Er is een beeld ontstaan dat reanimeren bij ouderen een grote kans geeft dat zij als een kasplantje verder moeten...
Lees verder

30 procent ouderen verkeerde medicijnen

01-04-2013
Bij 30 procent van de 50-plussers die hun pillenpakket laten controleren door de huisarts of de apotheker, blijkt de medicatie niet in orde. Ze gebruiken te veel of juist te weinig geneesmiddelen, of verkeerde combinaties. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 1380 50-plussers. Lang niet iedereen laat het 'pillenpakket' controleren. Nu laat drie van de vier ondervraagden dat doen. Een goede controle op medicijngebruik is belangrijk, want een op de zeven (15 procent) van alle ondervraagden heeft weleens gezondheidsproblemen ondervonden als gevolg van een verkeerde combinatie van geneesmiddelen.

‚ÄčZiekenhuis
Meestal ging het bij hen om bijwerkingen, maar de gevolgen kunnen ook ernstiger zijn en leiden tot een bezoek aan de huisarts. Een op de tien patiënten die verkeerde medicijnen krijgt voorgeschreven, belandde zelfs in het ziekenhuis.

Extra controle
Om de controle te verbeteren, heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vorig jaar een richtlijn gemaakt. Daarin staat dat 65-plussers elk jaar een 'medicatiecheck' moeten krijgen als ze dagelijks minstens vijf verschillende medicijnen gebruiken en een 'kwetsbare gezondheid' hebben.

Alerte patient
Uit het onderzoek blijkt dat waakzaamheid ook nodig is bij 50-plussers die maar een paar pillen slikken. Dat onderstreept ook Els Dik, apotheker en senior adviseur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). "Ook voor hen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Het is belangrijk dat ouderen zelf alert zijn," zegt zij in Plus Magazine. Het blad geeft tips wat mensen zelf kunnen doen om medicatiefouten te voorkomen.

Tags

Medicijnen

Cursusleiden

Medicijnen