Nieuwsblog

Reanimatiecursus door professionals

20-12-2018
Corpus Mentis biedt de reanimatiecursus met AED (BLS) gegeven door professionals (IC verpleging / ambulance /...
Lees verder

Weet jij waar een defibrillator (AED) hangt?

08-10-2018
  Foto: ANP Een op de drie weet volgens Hartstichting niet waar defibrillator hangt  08 oktober 2018...
Lees verder

De meeste Nederlanders kunnen niet reanimeren

09-08-2015
Uit recent onderzoek blijkt dat 74 % van de Nederlanders niet kan reanimeren. Uit het onderzoek bleek tevens dat 29 %...
Lees verder

Mythes ouderen na reanimatie

02-08-2015
Er is een beeld ontstaan dat reanimeren bij ouderen een grote kans geeft dat zij als een kasplantje verder moeten...
Lees verder

Kramp in de nacht

21-03-2013
Spierkramp wordt gekenmerkt door een plotselinge, willekeurige samentrekking van een spier of een deel van de spier. Deze samentrekking is meestal pijnlijk en kan enkele seconden tot minuten aanhouden. De spier voelt hard aan en vaak is een zwelling te zien. Spierkrampen ontstaan vaak ’s nachts. Van de bevolking heeft 2% wekelijks last van nachtelijke krampen. Hoewel krampen in alle leeftijdsgroepen voorkomen, is de prevalentie groter bij ouderen. Naar schatting 40% tot 60% van de ouderen heeft last van nachtelijke krampen.    

Etiologie
 
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van krampen, maar de oorzaak is meestal niet bekend. Er zijn een aantal factoren die nachtelijke krampen kunnen veroorzaken zoals overmatig verlies van lichaamsvocht (dehydratie), extreem spiergebruik (sporters, arbeid), elektrolytstoornissen (stoornis van geladen moleculen in de cel zoals calcium en magnesium), neurologische afwijkingen, schildklierafwijkingen, levercirrose en medicatie. Verder komen spierkrampen voor bij Diabetes Mellitus, nierinsufficiëntie en in de tweede helft van de zwangerschap.   

Behandeling
 
Uit één wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een 12-weekse interventie van het rekken van de kuitspier geen significant effect heeft op de frequentie en de intensiteit van de nachtelijke kramp in de kuitspier. Het bewijs van de werking van oefentherapie, massage, warmte therapie en zenuwstimulatie is er niet. Natrium en magnesium inname wordt regelmatig geadviseerd, maar er is geen onderbouwde theorie dat dit werkt. Er bestaat matig kwalitatief bewijs dat het medicijn quinine de frequentie en de intensiteit van de kramp verlaagt. Meer onderzoek is nodig om de oorzaak van nachtelijke spierkramp te achterhalen en mogelijk te behandelen. Vraag uw fysiotherapeut om advies bij krampklachten.   

Abstract Corpus Mentis

Cursusleiden

Spieren

Fysiologie